Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2010

Ποιος έκλεψε μία ώρα από τον ύπνο των παιδιών;


Η εικόνα γίνεται όλο και πιο συνηθισμένη στις σχολικές αίθουσες: ταλαιπωρημένοι από τη νύστα μαθητές παρακολουθούν νωχελικά το μάθημα γερμένοι επάνω στο θρανίο. Όλοι λίγο-πολύ έχουμε συνδέσει το σχολείο με το βασανιστικό ξύπνημα και τη στέρηση του ύπνου το πρωί. Μόνο που τα σημερινά παιδιά στον δυτικό κόσμο κοιμούνται ακόμη λιγότερο: κατά μέσον όρο μία ώρα λιγότερο από ό,τι πριν από 30 χρόνια. Και αυτό έχει σοβαρές συνέπειες στην πνευματική τους ανάπτυξη, στη συμπεριφορά τους και στο βάρος τους.

12 κανόνες για όνειρα γλυκά

Είναι ώρα για ύπνο! Είναι η δύσκολη ώρα για πολλά παιδάκια και είναι η ώρα των πολλών καβγάδων και καμιά φορά και των γερών συγκρούσεων μέσα στην οικογένεια. Πέρα από την ιδιοσυγκρασία του κάθε παιδιού στο θέμα αυτό (πολλά παιδιά αντέχουν περισσότερο) υπάρχουν και οι γονείς που χωρίς να το θέλουν προβοκάρουν την ώρα του ύπνου των παιδιών. Για να διευκολύνουμε πρακτικά λοιπόν την κατάσταση, δίνουμε κάποιες οδηγίες που ίσως βοηθήσουν τους γονείς αλλά και τους...γείτονες που ακούνε κάθε βράδυ το σχετικό ματς του «πάμε για ύπνο»:

Η εκπαίδευση των αυτιστικών παιδιών στην Ελλάδα...

Όλα τα εκ του νόμου προβλεπόμενα για την εκπαιδευτική στήριξη εντός του γενικού εκπαιδευτικού πλαισίου των παιδιών που ανήκουν στο αυτιστικό φάσμα, μόνο στα χαρτιά ισχύουν. Στην πράξη καταστρατηγούνται στον απόλυτο βαθμό. Οι χειραφετημένοι γονείς που με επιμονή αναζητούν δρόμους/τρόπους να γίνει πράξη για τα παιδιά τους το στην θεωρία ομολογημένο δίκιο τους, έρχονται διαρκώς αντιμέτωποι με την συνειδητή – όπως αποδεικνύεται – προσπάθεια των “αρμοδίων” να τους δηλητηριάσουν με μια αίσθηση ματαιότητας, να τους εξωθήσουν στην απόγνωση.

Βλέποντας φωνές του Oliver Saks : ένα βιβλίο για την κώφωση.


20 χρόνια μετά την κυκλοφορία του στην Αμερική, το βιβλίο “Βλέποντας φωνές” του διάσημου νεοϋορκέζου ψυχαναλυτή και συγγραφέα Oliver Saks, κυκλοφορεί και στην χώρα μας από τις εκδόσεις ΑΓΡΑ. Ο επί χρόνια καθηγητής νευρολογίας και ψυχιατρικής στο Κολούμπια , μεταφέρει “βλέποντας φωνές” τον τρόπο που ο ίδιος ως εξωτερικός παρατηρητής ανέλυσε και κατανόησε τη νοηματική γλώσσα και τον κόσμο των κωφών. Όποιοι επιλέξουν να αναγνώσουν το βιβλίο του Saks, απαραίτητο είναι να γνωρίζουν ότι δεν θα εμβαθύνουν σε μια επιστημονική για θέματα κώφωσης πραγματεία, αλλά θα συναντηθούν με τις εμβαθύνσεις του συγγραφέα σε μιά άγνωστη γι’ αυτόν “χώρα θαυμάτων”.