Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

Πάρτι για μικρούς... φιλοσόφους


Βαρεθήκατε να οργανώνετε παιδικά πάρτι; Μήπως δεν έχετε χρήματα να καλέσετε κλόουν για τη γιορτή του μικρού; Τότε ίσως θα πρέπει να δοκιμάσετε τη νέα μόδα που κάνει πάταγο στη Γαλλία: παιδικά πάρτι με τσάι, χυμούς, κέικ και... φιλοσοφία. Ενώ άλλα παιδιά παίζουν «γύρω γύρω όλοι», οι λιλιπούτειοι γάλλοι φιλόσοφοι συζητούν για το νόημα της ζωής και του θανάτου.

Πολλές οικογένειες έχουν πειστεί ότι παιδιά ηλικίας ακόμη και έξι ετών μπορούν να καταπιάνονται με ζητήματα που απασχόλησαν τον Σωκράτη ή τον Θωμά Ακινάτη . Αν και ορισμένοι απορρίπτουν την ιδέα ως υπερβολικά φιλόδοξη, οι Γάλλοι τη βλέπουν σαν μια έντιμη προσπάθεια να δώσουν στα παιδιά μια καθοδήγηση σε έναν κόσμο που γίνεται όλο και πιο πολύπλοκος. Μάλιστα οι υπέρμαχοι αυτών των «φιλοσοφικών παιδικών πάρτι» υποστηρίζουν ότι το θέμα πρέπει να ανοίξει σε μικρή ηλικία, όταν τα παιδιά αρχίζουν να κάνουν τις πρώτες υπαρξιακές ερωτήσεις.

Αυτά τα πάρτι γίνονται σε μπιστρό, σε δημόσιες βιβλιοθήκες και στο σπίτι, και περιλαμβάνουν φαγητό, αναψυκτικά και πολλή συζήτηση. Ορισμένα γίνονται από διανοούμενους που έχουν εντρυφήσει στη μελέτη της φιλοσοφίας, άλλα διοργανώνονται από γονείς που δυσκολεύονται να ξεχωρίσουν τον Νίτσε από τον Σαρτρ, ή και από τα ίδια τα παιδιά.

Για παράδειγμα, ο 9χρονος Οσκάρ οργάνωσε ένα τέτοιο φιλοσοφικό πάρτι σε ένα καφέ στο Παρίσι διότι ήθελε να συζητήσει για θέματα όπως ο Θεός, ο πόλεμος και το κακό. Η ιδέα του γνώρισε μεγάλη απήχηση και το καφέ διοργανώνει τακτικά τέτοιες συζητήσεις που προσελκύουν κάθε φορά περί τους 10 «μίνι Καντ», όπως τους έχει αποκαλέσει το γαλλικό περιοδικό «Ρhilosophie», ηλικίας 7- 13 ετών.

Μια πρόσφατη συζήτησή τους αφορούσε τον θάνατο. «Στο τέλος της ημέρας είναι απλώς μια σκέψη που σβήνει» είπε ένα αγόρι. Ενα άλλο εκθείασε τα οφέλη της μετενσάρκωσης, υποστηρίζοντας ότι μια δεύτερη ύπαρξη θα προσέφερε τη δυνατότητα «να αδράξει κάποιος το νόημα της ζωής και αυτό θα ήταν φανταστικό». «Είναι πολύ ενδιαφέρον να τους βλέπεις να στοχάζονται επάνω σε τέτοια ζητήματα. Αντιλαμβάνεσαι ότι ενδιαφέρονται πραγματικά για τη φιλοσοφία,για τα μεγάλα ερωτήματα της ζωής» λέει η Αριάν Βενέν, μητέρα του Οσκάρ. Η ιδέα για τα «φιλοσοφικά πάρτι» ανήκει στον εκδοτικό οίκο Μilan, ο οποίος εξέδωσε 34 φιλοσοφικά έργα για διανοητές ηλικίας άνω των 8 ετών.

Η συλλογή σημειώνει μεγάλη επιτυχία- έχει πουλήσει 900.000 αντίτυπα στη Γαλλία και έχει μεταφραστεί σε 18 γλώσσες. Περιλαμβάνει τίτλους όπως «Ομορφιά και Ασχήμια», «Δικαιοσύνη και Αδικία», «Είναι και Φαίνεσθαι». Τα βιβλία ξεκινούν με τη φράση: «Το να θέτεις μία ερώτηση αλλάζει τα πάντα, δεν είναι λεπτομέρεια».

Το «Επιτυχία και Αποτυχία», ένα άλλο έργο της σειράς, συμβουλεύει τους νεαρούς αναγνώστες να αντιμετωπίζουν με φιλοσοφική διάθεση τις δυσκολίες, όπως έναν κακό βαθμό στο σχολείο ή την απόρριψη από το αγόρι ή το κορίτσι που τους αρέσει. «Για να απολαύσεις την επιτυχία πρέπει να είσαι ικανός να αντιμετωπίσεις την αποτυχία και να συνειδητοποιήσεις ότι η αποτυχία δεν είναι ανυπέρβλητη» γράφει.

Το κίνημα της φιλοσοφίας για παιδιά βρίσκει συνεχώς νέους μιμητές. Εκτός από τον εκδοτικό οίκο Μilan, ο οποίος πρόσφατα εξέδωσε μία παρόμοια φιλοσοφική σειρά για παιδιά ηλικίας 6-8 ετών, η ιδέα έχει αρχίσει να κερδίζει έδαφος και σε δημόσιες βιβλιοθήκες, οι οποίες διοργανώνουν φιλοσοφικές συζητήσεις μόνο για παιδιά.

Πηγή: Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου