Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2009

Αφιέρωμα στον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη



Την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2009, στις 20:00, το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πολιτιστικών Θεμάτων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ξάνθης και με τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ξάνθης πραγματοποιεί αφιέρωμα στον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη με τίτλο: "Η αδιάπτωτη μαγεία του κόσμου του".

Παράλληλα θα εγκαινιαστεί η έκθεση ζωγραφικής του Δημήτρη Μοράρου με τίτλο "Εικαστική Σπουδή στον Παπαδιαμάντη". Την Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2009, στις 20:00, το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης στα πλαίσια του αφιερώματος "Η αδιάπτωτη μαγεία του κόσμου του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη" φιλοξενεί τον φιλόλογο κ. Γιώργο Φραντζολά και την ενδιαφέρουσα διάλεξή του με θέμα: "Ο κόσμος της φύσης και η φύση του ανθρώπου στο έργο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη".
Οι μαθητές του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ξάνθης θα παρουσιάσουν θεατρικό δρώμενο εμπνευσμένο από έργα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.
Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 11/12/2009 έως 25/1/2010 και θα είναι ανοικτή για το κοινό καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή 10:00-13:00 και 18:00-21:00 και το Σάββατο 10:00-13:00

Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών για θέματα Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Κ.Ε.Π.Υ.Κ.Α) Θεσσαλονίκη


Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών για θέματα Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Κ.Ε.Π.Υ.Κ.Α)

Διεύθυνση επικοινωνίας:
3η και 4η ΔΥΠΕ Μακεδονίας και Θράκης
Αριστοτέλους 16, 2ος όροφος
Τηλέφωνα: 2310-371821, 2310-371831, 2310-368848
Σύζευξις: 2313-320556 - 561
Εσωτερικό: 248
Email: kepyka@3ype.gr
Παρεχόμενες Υπηρεσίες:
1.Διασύνδεση – Επικοινωνία – Πληροφόρηση για τις υπηρεσίες που παρέχονται σε Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας αρμοδιότητας μας αλλά και για μονάδες Υγείας - Κοινωνικής Φροντίδας που εποπτεύονται από άλλους φορείς, Δ/νση Υγείας – Πρόνοιας Νομαρχιών, Ι.Κ.Α., Ο.Τ.Α. κ.α.

2.Γινόμαστε κοινωνοί Εκτιμήσεων – Υποδείξεων και Παραπόνων από τους πολίτες για τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας που άπτονται των αρμοδιοτήτων της 3ης & 4ης Υ. ΠΕ Μακεδονίας & Θράκης και παρεμβαίνουμε για την καλύτερη και ποιοτικότερη παροχή υπηρεσιών Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

3.Θέματα Υγείας:
◦Τα ωράρια, τους χώρους στέγασης, τα τηλέφωνα και το προσωπικό των Τακτικών Εξωτερικών Ιατρείων των νοσοκομείων καθώς και τον προγραμματισμό επισκέψεων σ΄ αυτά (για άτομα που αδυνατούν να κλείσουν μόνα τους ραντεβού - υπερήλικες, ΑμεΑ κτλ)
◦Τις προκηρύξεις που αφορούν Ιατρικό, Παραϊατρικό και Διοικητικό προσωπικό των νοσοκομείων
◦Υποβολή αιτήσεων επικουρικού προσωπικού για την κάλυψη επιτακτικών αναγκών των Φ.Π.Υ.Υ.Κ.Α.
◦Τα Γραφεία Εξυπηρέτησης Πολιτών που λειτουργούν στα Νοσοκομεία αρμοδιότητάς μας
◦Τη διαδικασία έκδοσης πιστοποιητικών υγείας από νοσοκομείο, προς χρήση υγειονομικών επιτροπών
◦Τη δράση των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
◦Τρέχοντα θέματα που αφορούν τους τομείς Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

4.Θέματα Κοινωνικής Αλληλεγγύης - Ενημέρωση (προϋποθέσεις – δικαιολογητικά για:)
◦Την έκδοση βιβλιαρίου απορίας (δωρεάν νοσοκομειακή & ιατροφαρμακευτική περίθαλψη)
◦Το επίδομα εκτάκτου ανάγκης
◦Το επίδομα πρόνοιας υπερηλίκων
◦Τις παροχές του Ο.Α.Ε.Δ. για ΑμεΑ
◦Τις παροχές του Ο.Γ.Α. για ΑμεΑ & για υπερηλίκους
◦Τα διάφορα θέματα πρόνοιας όπως:
■ενημέρωση για θεώρηση βιβλιαρίων πολυτέκνων
■έκδοση Ευρωπαϊκής κάρτας ασφάλειας δημοσίου – ΙΚΑ
■την απόφαση Υγειονομικής Επιτροπής για το ποσοστό Αναπηρίας
■την δυνατότητα χορήγησης για ηλεκτρονικό καροτσάκι για ΑμεΑ
■την έκπτωση που έχουν τα ΑμεΑ για χρήση νερού, τηλεφώνου και ΔΕΗ
■για χρήση Η/Υ από το Γ΄ Κοινοτικό Πρόγραμμα για τα άτομα που έχουν προβλήματα όρασης
■για χρήση ιαματικών λουτρών ανασφαλίστων

5.Θέματα Εθελοντισμού:
◦Έντυπο υλικό και πληροφορίες για τις μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και τις υπηρεσίες που τις παρέχουν
◦Δυνατότητες συνεργασίας με μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.

Για να βρείτε το Έντυπο Αιτήματος και το Έντυπο Παραπόνων πηγαίνετε εδώ
Πηγή : 4η ΔΥΠΕ Μακεδονίας και Θράκης

Approaches




Το Αpproaches αποτελεί το πρώτο ελληνικό ηλεκτρονικό επιστημονικό περιοδικό το οποίο είναι αφιερωμένο τόσο στο πεδίο της Μουσικοθεραπείας, όσο και στο πεδίο της Ειδικής Μουσικής Παιδαγωγικής.  Όραμά του είναι η συστηματική ανάπτυξη και προώθηση του επιστημονικού διαλόγου, καθώς και η έγκυρη ενημέρωση του ευρύτερου κοινού μέσα από τη δημοσίευση άρθρων και ερευνών σχετικών με τη μουσικοθεραπεία ή/και τη μουσική εκπαίδευση ατόμων με ειδικές ανάγκες.
Μπορείτε να κατεβάσετε τα δύο πρώτα τεύχη από εδώ

Επειδή κάποιες δηλώσεις ξεπερνούν κάθε φαντασία.




"Δεύτε λάβετε φως" είναι ο τίτλος άρθρου της εφημερίδας Ελευθεροτυπίας (4/12/2009) που παρουσιάζει αποσπάσματα από την ομιλία του μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία. Όπως πολύ εύστοχα σχολιάζεται στο κείμενο, "η χυδαία, ρατσιστική, βαθιά αντιδραστική σκέψη, που επιμένει να αντιλαμβάνεται την αναπηρία είτε ως κατάρα θεού είτε ως απόκλιση από την (υποτιθέμενη) κανονικότητα, είναι βαθιά μπολιασμένη στα πιο οπισθοδρομικά-αντιδραστικά κομμάτια της ελληνικής κοινωνίας". 

10η Συνάντηση Αυτισμού, Asperger και ΥΛΑ για Εφήβους & Νέους στην Αθήνα.


Ο Σύλλογος Ελλήνων Ενηλίκων Αυτιστικών, Asperger και ΥΛΑ , διοργανώνει το Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2009 στις 11:30, συνάντηση Εφήβων και Νέων, στην Στάση του Μετρό Ακρόπολη (θα ακολουθήσει επίσκεψη στο μουσείο της Ακρόπολης, γεύμα και βόλτα στην πόλη).
Για περισσότερες πληροφορίες και για να δηλώσετε συμμετοχή, πατήστε εδώ   ή τηλεφωνείστε στα  210-9639166 (Πέρλα) και   6948079564 (Κυριάκος).

12η Συνάντηση Αυτισμού, Asperger rκαι ΥΛΑ για Γονείς και παιδιά ως 12 ετών στην Αθήνα


Ο Σύλλογος Ελλήνων Ενηλίκων Αυτιστικών, Asperger και ΥΛΑ, διοργανώνει την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2009 στις 11:30 , συνάντηση γονέων και παιδιών έως 12 ετών, στον Παιδότοπο 0-6 στο Περιστέρι (Τζων Κέννεντυ & Πλωμαρίου 40, Λόφος Αξιωματικών).  Για περισσότερες πληροφορίες και για να δηλώσετε συμμετοχή, πατήστε εδώ   ή τηλεφωνείστε στα  210-9639166 (Πέρλα) και   6948079564 (Κυριάκος)

Ομιλία για τον αυτισμό στην Καστοριά



Το Σάββατο 19/12/2009 στις 5:30 μμ ο Σύλλογος Ελλήνων Αυτιστικών Asperger και ΥΛΑ  πραγματοποιεί στην Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου της Καστοριάς (στο Δημαρχείο) ομιλία με θέμα : "Αυτισμός, Asperger και ΥΛΑ: Από τα Μέσα" (Μέρος Α') Ο Αυτισμός απο την οπτική γωνία του ίδιου του Αυτιστικού ατόμου!
Τα θέματα που θα παρουσιαστούν είναι: Αυτιστικός τρόπος σκέψης και συμπεριφορά, Ανάλυση της Συναισθηματικής επεξεργασίας του Aυτιστικού, Γονείς και Αυτισμός (στερεοτυπίες), Προσωπικές εμπειρίες ενήλικα με Αυτισμό/Asperger.
Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα: Ξένια Πάνου-Μπαλλή 6977581791, Κυριάκος Καραμπατζιάκης 6948079564.

Λεκτική βία στο σχολείο


Ένα πάρα πολύ ενδιαφέρον άρθρο για το φαινόμενο της λεκτικής βίας στα ελληνικά σχολεία, δημοσιεύτηκε την Παρασκευή 4/12/ 2009, με τον τίτλο "Στη ζούγκλα του μαυροπίνακα". (Παραθέτουμε κάποια χαρακτηριστικά σημεία του άρθρου το οποίο μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο πατώντας εδώ )


Έρευνα που έγινε σε 1.758 μαθητές σχολείων της Θεσσαλονίκης έδειξε ότι η πιο συνηθισμένη μορφή εκφοβισμού τόσο στο δημοτικό όσο και στο γυμνάσιο είναι τα παρατσούκλια με τα οποία «στολίζουν» κάποια παιδιά τους συμμαθητές τους. 
Τα παιδιά που φορούν γυαλιά στο σχολείο δεν είναι τα μοναδικά που «στιγματίζονται» γιατί διαφέρουν από τα υπόλοιπα ως προς τα εξωτερικά χαρακτηριστικά τους. Ένα παιδί που έχει μερικά κιλά παραπάνω είναι για τους άλλους ο «χοντρός και άσχημος», το «βαρέλι». Ένα άλλο που υστερεί σε ύψος είναι ο «στούμπος». Ένα παιδί με λίγο πεταχτά αυτιά είναι ο «αυτιάς». Μάλιστα κάποιοι τον θεωρούν και χαζό. Το αποτέλεσμα είναι πολλά από αυτά τα παιδιά να αισθάνονται μειονεκτικά και να περιθωριοποιούνται. 
«Μπορούμε να θωρακίσουμε τα παιδιά στο πώς να αντιδρούν και να ελέγχουν τις δικές τους αντιδράσεις σε περιπτώσεις που γίνονται το επίκεντρο αρνητικής προσοχής στο σχολείο», λέει στα «ΝΕΑ» η ψυχολόγος- ψυχοθεραπεύτρια, δρ Λίζα Βάρβογλη. Και συμβουλεύει τους γονείς να περνούν στα παιδιά τους το μήνυμα ότι δεν είναι αδύναμα και ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν τέτοιες καταστάσεις. 



Αυτά τα Χριστούγεννα η Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου παρουσιάζει πειράματα  με φως και μουσική και δραστηριότητες για παιδιά από 6 ετών και πάνω.
Κάθε Σάββατο και Κυριακή του Δεκεμβρίου, καθώς επίσης στις 23, 28, 29 και 30 Δεκεμβρίου κατά την περίοδο των εορτών, πραγματοποιείται μια επίκαιρη σειρά πειραμάτων και δραστηριοτήτων με τίτλο: «Η Επιστήμη των…Χριστουγέννων». Ενδεικτικά αναφέρουμε κάποιες από τις δραστηριότητες :

  • Υλικό που χορεύει… στο ρυθμό της γιορτής: Μπορείτε να φανταστείτε υγρά που χορεύουν; Οι εντυπωσιακές ιδιότητες των υλικών που λικνίζονται στο ρυθμό της μουσικής!
  • Πλαστικές νιφάδες που αιωρούνται: Δείτε πώς μπορείτε να φτιάξετε στο σπίτι νιφάδες και άλλες κατασκευές που αιωρούνται!
  • Φωτάκια που ανάβουν με ένα άγγιγμα: ! Ο θαυμαστός κόσμος των ηλεκτρικών φορτίων λειτουργεί με τον πιο παράξενο τρόπο!
  • Πώς μιλούν οι καλικάντζαροι: Τι κάνει τη φωνή λεπτή; Πειραματισμοί με Ήλιο!
  • Χριστουγεννιάτικη διακόσμηση που φθορίζει: Διακόσμηση που λάμπει στο σκοτάδι; Η υπεριώδης ακτινοβολία στην υπηρεσία της γιορτής!
  • Χάρτη του Ουρανού: Ποια αστέρια βλέπουμε στον ουρανό κατά την περίοδο των Χριστουγέννων; 
  • Γεωμετρικές χιονονιφάδες: Mε τη βοήθεια γεωμετρικών σχημάτων φτιάξτε τις δικές σας συμμετρικές νιφάδες.


Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την "Επιστήμη των ... Χριστουγέννων" πατήστε εδώ, ενώ για περισσότερες εκδηλώσεις του Ιδρύματος Ευγενίδου, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του. Έχει πολύ όμορφες και πρωτότυπες εκδηλώσεις !

Τηλεμαραθώνιος Unicef στην ΕΡΤ 1




Με στόχο την καταπολέμηση της πείνας και του υποσιτισμού των παιδιών η ΕΡΤ διοργανώνει απόψε σε συνεργασία με την UNICEF τηλεμαραθώνιο, τον οποίο θα προβάλει η ΕΤ1 (16.00 - 24.00) με παρουσιαστές τους Κατερίνα Μπακογιάννη, Τάκη Σπηλιόπουλο, Ρίκα Βαγιάννη, Μπήλιω Τσουκαλά, Ειρήνη Νικολοπούλου, Προκόπη Δούκα και Μαρία Χούκλη.


Το τηλέφωνο δωρεών του τηλεμαραθωνίου είναι το 219-999-3000 ενώ δωρεές γίνονται στις τράπεζες: 
Εθνική: 169/480020-64, Αγροτική: 017 04 004416-70, Εμπορική: 031/80191081, Πειραιώς: 5049-022842-011, Attica Bank: 069/54799691, Κύπρου: 0000 1216 3468, citibank: 55 02 346484, Aspis Bank: 101-03-0006583, Millennium: 519829, HSBC: 002-066694-130, Eurobank: 0026-0102-14-0100540998, Geniki: 036/3603003908-9, Alpha: 115 00 2002 017649 (διαδικασία Κ03).
Μέσω κινητών τηλεφώνων με γραπτά μηνύματα οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να στείλουν στο 54234 (χρέωση 1,19 ευρώ με ΦΠΑ) έως τις 11 Δεκεμβρίου, από σταθερό τηλέφωνο μπορούν να καλέσουν στο 901 11 17 17 17 (χρέωση 3 ευρώ +ΦΠΑ) και στο Διαδίκτυο στο www.unicef. gr.

Τα στοιχεία αντλήθηκαν από το άρθρο "Για τα παιδιά που πεινάνε" της εφημερίδας Ελευθεροτυπία .

Πώς αντιμετωπίζουν και τι σκέφτονται οι Θεσσαλονικείς για τα άτομα με αναπηρία ;



Ακολουθούν αποσπάσματα του άρθρου "Δυσανασχετούν οι Έλληνες παρουσία ατόμων με αναπηρία,  που δημοσιεύθηκε στις 3/12/2009 στην εφημερίδα Καθημερινή .

Οι ερωτώμενοι, σε ποσοστό 24%, δήλωσαν ότι αισθάνονται «δύσκολα» όταν βρίσκεται στην παρέα τους κάποιο άτομο με νοητική υστέρηση, με σύνδρομο Down, 22%, με κινητική αναπηρία, 13%, κάποιος τυφλός, 13% ή κάποιος κωφός, 4%.

Οι πολίτες πάντως αισθάνονται κυρίως αλληλεγγύη, 45% και οίκτο, 38%, όταν έρχονται σε κοινωνική επαφή με κάποιο άτομο με αναπηρία αλλά σημαντικό ποσοστό, 26%, δηλώνει ότι αισθάνεται αμηχανία και περίπου 1 στους 10 παραδέχεται ότι νοιώθει δυσφορία.


Μέτρια ή ανύπαρκτα χαρακτηρίζονται τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την πρόσβαση και την εξυπηρέτηση ατόμων με αναπηρίες στους εργασιακούς χώρους.
Υψηλό εμφανίζεται το ποσοστό των πολιτών που δηλώνει εμπιστοσύνη σε κάποιο άτομο με αναπηρία για να του αναθέσει κάποιο επαγγελματικό αντικείμενο. Για παράδειγμα, θα εμπιστεύονταν κάποιο άτομο με αναπηρία ως εκπαιδευτικό, 78%, δικηγόρο, 73%, λογιστή, 71% ενώ ενθαρρυντικό είναι και το εύρημα της έρευνας που καταδεικνύει την διάθεση των πολιτών να αναδείξουν άτομα με αναπηρίες σε αιρετές θέσεις. Το 89% δήλωσε ότι θα ψήφιζε ενδεχομένως κάποιο άτομο με αναπηρία για δήμαρχο και ποσοστό 88% για νομάρχη.

Για να διαβάσετε τα στοιχεία και τα αποτελέσματα της έρευνας, πατήστε εδώ .

Βιωματικά εργαστήρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα από τον Δήμο Πολίχνης


(Ακολουθεί Δελτίο Τύπου από τον Δήμο Πολίχνης )
Η Διεύθυνση παιδείας-πολιτισμού και κοινωνικής ανάπτυξης του δήμου Πολίχνης σε συνεργασία με το Γραφείο Αγωγής Υγείας Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης, την Εθελοντική Εργασία Θεσσαλονίκης και την Μ.Κ.Ο. «Πράξις » με αφορμή την παγκόσμια ημέρα δικαιωμάτων του παιδιού, οργανώνουν στις 10 και 11 Δεκεμβρίου 2009 βιωματικά εργαστήρια στους μαθητές των σχολείων του δήμου Πολίχνης, με θέμα τα ανθρώπινα δικαιώματα. Τα εργαστήρια θα πραγματοποιηθούν στους μαθητές Γ΄ γυμνασίου του 1ου, 2ου και 3ου γυμνασίου Πολίχνης και στους μαθητές της  Α΄λυκείου του 3ου ΓΕΛ Πολίχνης. Τα εργαστήρια θα πραγματοποιηθούν μέσα στα σχολεία. Οι θεματικές ενότητες των εργαστηρίων είναι οι εξής: Γνωρίζοντας την αναπηρία, Κλιματικές αλλαγές και δικαιώματα του παιδιού, Ανακαλύπτοντας τα δικαιώματά μας.

Η φωνή μας μετράει στηνΕυρώπη



(Ακολουθούν αποσπάσματα από το άρθρο της εφημερίδας ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, "Τα πανευρωπαϊκά δημοψηφίσματα : Yes we can now", του κ. Μαργαρίτη Σχοινά, στις 6/12/2009)

Εδώ και λίγες ημέρες, από τη 1 Δεκεμβρίου, οι πολίτες της Ε.Ε. έχουν μια νέα δυνατότητα να παρεμβαίνουν άμεσα στις ευρωπαϊκές πολιτικές εξελίξεις.Η νέα Συνθήκη της Λισαβόνας τους δίνει για πρώτη φορά τη δυνατότητα να κάνουν τη φωνή τους να ακουστεί προβλέποντας την οργάνωση πανευρωπαϊκών δημοψηφισμάτων. Σύμφωνα με τη συνθήκη, προϋπόθεση για την άσκηση αυτού του νέου συλλογικού πολιτικού δικαιώματος είναι η “συλλογή ενός εκατομμυρίου υπογραφών σε ένα σημαντικό αριθμό κρατών-μελών, μέσω των οποίων θα είναι δυνατόν να ζητηθεί από την Ε.Ε. να υποβάλει πρόταση για ένα συγκεκριμένο θέμα εντός των ορίων της εξουσίας που διαθέτει”. ... Κατά την περίοδο αναμονής για την επικύρωση της συνθήκης, πολλές ομάδες συμφερόντων και μη κυβερνητικοί οργανισμοί επιδόθηκαν σε πανευρωπαϊκές εκστρατείες ευαισθητοποίησης και συλλογής υπογραφών για συγκεκριμένα θέματα. Η καμπάνια για την καλύτερη σήμανση των μεταλλαγμένων τροφίμων από την Greenpeace και η εκστρατεία 1million4disability για τη βελτίωση των δικαιωμάτων των ανθρώπων με αναπηρία από το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Αναπηρίας σίγουρα θα μετεξελιχθούν σε πρώτα δείγματα γραφής της πρωτοβουλίας πολιτών. 
Για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο του κ. Μαργαρίτη Σχοινά, πατήστε εδώ