Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2009

Είμαι γάιδαρος. Παρκάρω όπου γουστάρω...



Μια βόλτα στην πόλη είναι ικανή να σου χαλάσει τελικά κάθε καλή διάθεση. Δεν μας έφταναν τα κατεστραμμένα πεζοδρόμια και οι τεράστιες λακούβες (που όταν βρέχει γίνονται πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων), έχουμε και τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα πάνω στα πεζοδρόμια, στις ράμπες, στους οδηγούς τυφλών, στις διαβάσεις.

Δηλαδή για να καταλάβω : Αν δεν έχω ύψος 1.80 και άριστη φυσική κατάσταση για να πηδάω από πάνω από τα αυτοκίνητα και τα μηχανάκια, δεν μπορώ να κυκλοφορήσω ;

Και επειδή το να μου ανεβαίνει η πίεση και να γυρνάω στους δρόμους μουρμουρίζοντας για την γαϊδουριά κάποιων (σαν κάτι γιαγιάδες) δεν είναι λύση, έψαξα αυτό που τόσο καιρο ακούω : τους STREETPANTHERS.

Οι Streetpanthers ξεκίνησαν από την Θεσσαλονίκη, το 2006, αλλά γρήγορα επεκτάθηκαν και σε άλλες πόλεις. Είναι μια ομάδα ανθρώπων που κουράστηκαν με την υπάρχουσα κατάσταση (παράνομα παρκαρισμένα αυτοκίνητα και μηχανάκια) και αποφάσισαν να δράσουν. Οπλισμένοι με αυτοκόλλητα που κολλούν στο παμπρίζ των αυτοκινήτων και με έντυπα που στερεώνονται στον υαλοκαθαριστήρα των παράνομα σταθμευμένων οχημάτων, φέρνουν τους ασυνείδητους οδηγούς σε αμηχανία, τους ντροπιάζουν και τους αναγκάζουν να σκεφτούν.

Οπλισμένη πια και εγώ με τα ειδικά έντυπα για τους οδηγούς τυφλών και τους κινητικά ανάπηρους, ξεκινώ την δράση μου σαν streetpantheraki και ελπίζω κάτι να αλλάξει.

Τουλάχιστον νιώθω πια οτι κάτι κάνω.... ΑΝΤΙΔΡΩ

Για να ενημερωθείτε για την δράση των Streetpanthers, επισκεφτείτε την καινούργια τους ιστοσελίδα (εδώ )

"Οι ανάπηροι είναι STARS"



Με αυτό το χιουμοριστικό και καυστικό άρθρο του Καμίλ Γουνγκόρ αρχίζει το 9ο τεύχος της σχολικής εφημερίδας του Ειδικού Λυκείου & Γυμνασίου Αθηνών για τον Δεκέμβρη του 2009, όπου οι μαθητές και οι απόφοιτοι του σχολείου σχολιάζουν επίκαιρα θέματα, ενώ ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα άρθρα τους για το κάπνισμα, τα μαθηματικά, την ελληνική γλώσσα και την διατροφή των αρχαίων Ελλήνων. 


Η εφημερίδα ξεκίνησε το 2005, με πρωτοβουλία του καθηγητή Κοινωνιολογίας Τεντόμα Λάζαρου, δίνοντας στους μαθητές με κινητική αναπηρία την δυνατότητα να εκφράσουν τις απόψεις τους για θέματα της κοινωνικής πραγματικότητας, αλλά και τους προβληματισμούς τους γύρω από θέματα της κινητικής αναπηρίας. Σύμφωνα με τους επιμελητές έκδοσης της εφημερίδας  (κ. Τεντόμα Λάζαρο και κα Λιακοπούλου Φοίβη), πίσω από την εφημερίδα βρίσκεται η φιλοσοφία της χειραφέτησης των ατόμων με αναπηρία, μιας έννοιας που αποτελεί ίσως την σημαντικότερη προσφορά του Κοινωνικού Μοντέλου της Αναπηρίας.


Το τελευταίο τέυχος της εφημερίδας υπάρχει στην ιστοσελίδα Special Education : Προσέγγιση στη δυσκολία- στην αναπηρία - στο άτομο - στην οικογένεια. Για να το διαβάσετε, πατήστε εδώ .


Αφιέρωμα στην εφημερίδα υπάρχει και στο 56 τεύχος του περιοδικού ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ (Ιούνιος 2007), όπου οι επιμελητές έκδοσης κ. Τεντόμας Λάζαρος και κα. Λιακοπούλου Φοίβη αναλύουν την φιλοσοφία του σχολικού εντύπου. Για να δείτε το τεύχος σε ηλεκτρονική μορφή, πατήστε εδώ .