Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2009

Ο Λάζαρος Παπαδόπουλος δωρίζει την αμοιβή του...

Επειδή οι πρωτοβουλίες συνήθως περνάνε στα ψιλά γράμματα των εφημερίδων και τα καλά νέα πρέπει να διαδίδονται, ξεχνώντας προτίμησεις σε αθλητικούς ομίλους και ομάδες, μεταφέρουμε ανάρτηση σύμφωνα με την οποία η ΚΑΕ ΠΑΟΚ ανακοίνωσε τη συμφωνία της με το διεθνή καλαθοσφαιριστή Λάζαρο Παπαδόπουλο, ως το τέλος της αγωνιστικής περιόδου 2009-2010. Ύστερα από επιθυμία του ίδιου του καλαθοσφαιριστή, όλα τα χρήματα του συμβολαίου του, θα διατεθούν στο "Χαμόγελο του Παιδιού", αλλά και στην Ομοσπονδία Σωματείων Ελλήνων Καλαθοσφαιριστών με Καρότσι (ΟΣΕΚΚ). Επίσης, το πρώτο δεκαήμερο του Μαϊου, θα πραγματοποιηθεί διεθνές φιλικό παιχνίδι μεταξύ του ΠΑΟΚ και ομάδας τςη Ευρωλίγκα και τα καθαρά έσοδα από αυτό το φιλικό παιχνίδι θα διατεθούν στο "Χαμόγελο του Παιδιού" και στον ΟΣΕΚΚ.



Πέτρα, ψαλίδι, χαρτί



ΠΕΤΡΑ, ΨΑΛΙΔΙ, ΧΑΡΤΙ
τα δικαιώματα του παιδιού σε κόμικς
Γιώργος Μπότσος
εκδόσεις Μεταίχμιο


"Η Πέτρα έχει την ηλικία της Γης. Έχει καεί πολλές φορές. Κάθε της χαραγματιά μιλάει για ποταμούς από δάκρυα, για θάλασσες από αίμα.
Γύρω από την Πέτρα είναι τυλιγμένο το Χαρτί. Είναι γεμάτο ψέματα, λάθη και αδικίες.
Το Ψαλίδι είναι το δίκιο μας για να κόψουμε το Χαρτί και να ελευθερώσουμε τη Γη".

Ένα αγόρι ονειρεύεται ένα σμήνος από πουλιά. Θέλει να πετάξει αλλά δεν έχει φτερά, μόνο το τιμόνο του ποδηλάτου του. Αυτή είναι η ιστορία του ή μάλλον αυτό το βιβλίο μιλαέι για τις ιστορίες των παιδιών τα οποία εντελώς αναπάντεχα συναντάει: της Ασάλι που το όνομά της σημαίνει Ελπίδα, του ευγενικού Λατίφ που γεννήθηκε κάτω από τις πορτοκαλιές, του Σατιγιάζ που από τα χέρια του περνάνε εκατοντάδες μπάλες, αλλά ο ίδιος δεν ξέρει να παίζει, και των άλλων παιδιών αυτής της παρέας, που μέσα από το παιχνίδι μιλάνε για τις Ελπίδες και τους Φόβους τους και διεκδικούν τα δικαιώματά τους.

Το βιβλίο είναι εμπνευσμένο από τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού και έχει ως στόχο να ευαισθητοποιήσει παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς γύρω από τα ζητήματα που θίγουν τα άρθρα της. Στο τέλος του βιβλίου δίνεται το κείμενο της Σύμβασης με τρόπο απλό και κατανοητό για τα παιδιά.

Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα των Παιδιών



Σαν σήμερα πριν από είκοσι χρόνια, 20 Νοεμβρίου 1989, υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, που αποτελεί το πλέον αποδεκτό κείμενο για τα ανθρώπινα δικαιώματα παγκοσμίως. Σήμερα, 193 χώρες έχουν επικυρώσει τη Σύμβαση, ωστόσο, η Σομαλία και οι ΗΠΑ, ενώ την έχουν υπογράψει δεν της έχουν δώσει νομική ισχύ. Η Ελλάδα την επικύρωσε στις 2 Δεκεμβρίου 1992.
Η Σύμβαση αυτή αποτελεί τον προάγγελο σημαντικής προόδου στην πραγμάτωση των δικαιωμάτων παιδιών στην επιβίωση, την υγεία και τηνεκπαίδευση μέσω της παροχής στοιχειωδών αγαθών και υπηρεσιών. Τα 54 άρθρα της καλύπτουν όλα τα δικαιώματα των παδιών, τα οποία και κατηγοριοποιούνται σε: Δικαιώματα Επιβίωσης, Ανάπτυξης, Προστασίας και Δικαιώματα Συμμετοχής.

Οι Βασικές Αρχές της Σύμβασης
  • Μη- διάκριση (άρθρο 2) δεν πρέπει ούτε να επωφελείσαι, ούτε να υποφέρεις εξ' αιτίας φυλής, χρώματος, φύλου, γλώσσας, θρησκείας, ή εθνικής, κοινωνικής ή εθνοτικής καταγωγής, ή εξ' αιτίας της κοιωνικής σου θέσης ή της περιουσίας ή της οικογένειας στην οποία γεννήθηκες ή επειδή έχεις κάποια αναπηρία.
  • Το Καλύτερο Συμφέρον του Παιδιού (άρθρο 3): Νόμοι και δράσεις που επηρεάζουν παιδιά πρέπει να θέτουν προτεραιότητα στο τι είναι καλύτερο για σένα και να σε ωφελούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
  • Επιβίωση, Ανάπτυξη και Προστασία (άρθρο 6): Οι αρχές στη χώρα σου πρέπει να σε προστατεύουν και να βοηθούν ώστε να εξασφαλισθεί η ολοκληρωμένη ανάπτυξή σου- φυσική, πνευματική, ηθική και κοινωνική.
  • Συμμετοχή (άρθρο 12): έχεις το δικαίωμα να εκφράζεις τη γνώμη σου για τις αποφάσεις που αφορούν τη ζωή σου και οι απόψεις σου πρέπει να λαμβάνονται υπόψη.
Μπορείτε να διαβάσετε τη σύμβαση με απλά λόγια ή το πλήρες κείμενο στα ελληνικά στη σελίδα της UNICEF. Επίσης, ενδιαφέρον εκπαιδευτικό υλικό και τον τρόπο που μπορείτε να το δανειστείτε μπορείτε να βρείτε εδώ, ενώ εάν ενδιαφέρεστε το σχολείο σας να γίνει υπερασπιστής παιδιών επισκεφτείτε αυτόν τον διαδικτυακό τόπο. Τέλος, η UNICEF έχει καταγράψει την πρόοδο που έχει σημειωθεί και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε τη σύγχρονη εποχή.

Πολύ σημαντική είναι και η έκθεση της UNICEF "Πρόοδος για τα Παιδιά: Παιδική Προστασία", η οποία δίνει μια συνοπτική εικόνα σχετικά με τις προσπάθειες για την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Μπορείτε να κατεβάσετε, επίσης, το πλήρες αγγλικό κείμενο με τα διαγράμματα σε μορφή pdf. Επίσης, το κείμενο "Τα ΜΜΕ και τα Δικαιώματα των Παιδιών" είναι ένας πολύ καλός οδηγός που πρέπει να λαμβάνει υπόψη κάθε δημοσιογράφος.
Ένας άλλος φορέας, ο οποίος αποτελεί πολύ καλή πηγή πληροφόρησης για τα δικαιώματα των παιδιών και των εφήβων, είναι ο Συνήγορος του Παιδιού, στην ιστοσελίδα του οποίου μπορείτε να βρείτε ποικίλλη σχετική ύλη, ενώ στο κανάλι που διαθέτει στο διακτυακό τόπο youtube έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε τηλεοπτικά σποτ, εκδηλώσεις και αφιερώματα.

Ας μην ξεχνάμε (αφρικανική παροιμία):

"Ο κόσμος δεν μας προσφέρθηκε από τους γονείς μας, μας τον δάνεισαν τα παιδιά μας"

Νέα δεδομένα στην αντιμετώπιση των προβλημάτων μνήμης και μάθησης στα παιδιά με Σύνδρομο Down



Νέα δεδομένα στην αντιμετώπιση των προβλημάτων μνήμης και μάθησης των παιδιών με σύνδρομο Down.


Το Σύνδρομο Down είναι η πιο συνηθισμένη χρωμοσωμική αιτία νοητικής καθυστέρησης που οφείλεται στην ύπαρξη ενός επιπλέον χρωμοσώματος στο 21 ζεύγος του ατόμου. Η συχνότητα εμφάνισής τους είναι περίπου 1/800 γεννήσεις. Σήμερα γνωρίζουμε οτι η πλειοψηφία των ατόμων με σύνδρομο Down εμφανίζει σημαντικές δυσκολίες σε πολλές γνωστικές λειτουργίες.



Ομάδα επιστημόνων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Stanford και του Παιδιατρικού Νοσοκομείου Lucile Packaged της Καλιφόρνια, εστίασε τις έρευνές της στον νευροδιαβιβαστή νορεπινεφρίνη, της χημικής ουσίας που βοηθά τα νευρικά κύτταρα να επικοινωνήσουν μεταξύ τους.



Οι ερευνητές εικάζουν οτι μια έγκαιρη παρέμβαση στο επίπεδο νορεπινεφρίνης μπορεί να οδηγήσει σε βελτίωση των νοητικών και γνωστικών λειτουργιών στα παιδιά με Σύνδρομο Down και να αναστρέψει το μαθησιακό έλλειμμά τους και την ικανότητα μνήμης.



Σε σχετικά πειράματα που πραγματοποιήθηκαν, χορηγήθηκαν σε ποντίκια αυξημένες ποσότητες νορεπινεφρίνης και διαπιστώθηκε οτι τα πειραματόζωα εμφάνισαν για μικρό χρονικό διάστημα βελτίωση στις εγκεφαλικές λειτουργίες τους.



Αν και οι έρευνες είναι σε αρχικό στάδιο, οι επιστήμονες είναι αισιόδοξοι με βάση τα αρχικά αποτελέσματα.


Περισσότερες πληροφορίες για την νέα ανακάλυψη μπορείτε να διαβάσετε σε σχετικό άρθρο στην εφημερίδα Το Βήμα , στην Ελευθεροτυπία και στο Science Daily


Η εικόνα ανήκει στον Σύλλογο Γονέων Παιδιών με Σύνδρομο Down.

Στοιχεία επικοινωνίας : Σύλλογος Γονέων Παιδιών με Σύνδρομο Down, Καρανιβάλου 31, Κ. Τούμπα Θεσσαλονίκης, ΤΚ 54454. Τηλ. 2310 925000, 2310 940500, fax 2310 940500,

e-mail : down@hol.com

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Καλαθοσφαίρισης με καρότσι


Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Καλαθοσφαίρισης με Καρότσι της Α' Κατηγορίας που διεξήχθη από τις 7 ως τις 15 Οκτωβρίου 2009 στα Άδανα της Τουρκίας, η ομάδα της Ιταλίας πήρε την πρώτη θέση, η διοργανώτρια χώρα Τουρκία την δεύτερη θέση και η Μεγάλη Βρετανία την τρίτη θέση.

Η τελική κατάταξη των ομάδων έχει ως εξής :
1η θέση Ιταλία
2η θέση Τουρκία
3η θέση Μ. Βρετανία
4η θέση Πολωνία
5η θέση Γαλλία
6η θέση Γερμανία
7η θέση Ισπανία
8η θέση Ισραήλ

Καλύτερος σκόρερ της διοργάνωσης αναδείχτηκε με 220 πόντους ο Ozgur Gurbulak, της ομάδας της Τουρκίας.

Οι ομάδες που κατέλαβαν τις πρώτες 5 θέσεις (ιταλία, Τουρκία, Μ. Βρετανία, Πολωνία, Γαλλία) πήραν την πολυπόθητη πρόκριση για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Καλαθοσφαίρισης σε Καρότσι του 2010 στο Μπέρμιγχαμ της Μ. Βρετανίας, ενώ οι ομάδες της Ολλανδίας και της Ελβετίας υποβιβάζονται στη Β κατηγορία.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα των αγώνων μπορείτε να τα βρείτε στην διεύθυνση http://www.iwbf-europe.org/news/results/100-results-ecma

Σας υπενθυμμίζουμε οτι στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Α' κατηγορίας συμμετέχουν 12 εθνικές ομάδες ευρωπαϊκών κρατών. Οι 10 αποτελούν τις 10 πρώτες ομάδες στην κατάταξη του προηγούμενου Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Μπάσκετ με Καρότσι ( η διοργανώτρια χώρα πρέπει να είναι μια από αυτές) και οι 2 είναι οι πρώτες ομάδες στην αντίστοιχη διοργάνωση για τη Β΄ κατηγορία.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το άθλημα της καλαθοσφαίρισης σε καρότσι επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης σε Καρότσι (International Wheelchair Basketball Federation) και της ΟμοσπονδίαςΣωματείων Ελλήνων Καλαθοσφαιριστών με Καρότσι ΟΣΕΚΚ