Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2009

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Ειδικού Σχολείου Καλαμπάκας ζητά την κατασκευή αίθουσας για ΑΜΕΑ

"Με την παρούσα αίτησή μας θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Ειδικό Σχολείο Καλαμπάκας τα οποία έχουν επίπτωση τόσο στη λειτουργία του σχολείου, όσο και στην εκπαιδευτική διαδικασία μέσα σ' αυτό.
Πιστεύουμε πως στο μέτρο του δυνατού θα συμβάλετε στην επίλυσή τους, ούτως ώστε τα παιδιά μας, που δεν είναι παιδιά ενός κατώτερου Θεού ή παιδιά δεύτερης και τρίτης βαθμίδας, να τύχουν της σωστής παροχής υπηρεσιών και γνώσης από την πολιτεία.
1. Όπως σας είναι γνωστό το Ειδικό Σχολείο Καλαμπάκας φιλοξενείται σε ένα μικρό χώρο στο 3ο Δημοτικό Σχολείο.
2. Παρατηρείται έλλειψη εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής για τα παιδιά.
Σήμερα το Ειδικό Σχολείο λειτουργεί με μια δασκάλα κάτι που δεν ικανοποιεί τις ανάγκες των παδιών.
Επίσης, δεν υπάρχει ο κατάλληλος εξοπλισμός και η υλικοτεχνική υποδομή για τη χρήση από τα παιδιά. Ως παράδειγμα αναφέρουμε τους Η/Υ που δεν απευθύνονται σε ΑΜΕΑ με αποτέλεσμα να είναι δύσκολη η χρήση τους.
3. Τέλος, θα θέλαμε να προτείνουμε όπως στο 5ο Δημοτικό Σχολείο που αναμένεται να κατασκευαστεί στην Καλαμπάκα να προβλεφθεί η κατασκευή ειδικής αίθουσας ΑΜΕΑ.
Νομίζουμε ότι είναι σωστό και εφικτό να γίνει.
Πιστεύουμε ότι οι παραπάνω επισημάνσεις μας θα τύχουν της προσοχής από το Σύλλογο αλλά και τους υπεύθυνους φορείς...".
Για τις επισημάνσεις του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Ειδικού Σχολείου Καλαμπάκας, ο Προϊστάμενος του 2ου γραφείου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, κ. Βασίλης Τσιαντής, υπογραμμίζει ότι το Ειδικό Σχολείο λειτουργεί από το 1999. Υπάρχει πρόταση του ιδίου απο το 2006 να μεταφερθεί το σχολείο σε άλλο χώρο, η οποία δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν καρποφόρησε. Υποστηρίζει τη συστέγαση του Ειδικού Σοχλέιου με το 5ο Δημοτικό στο κτίριο του ΚΕΓΕ, αν τελικα παραχωρηθεί. Από πλευράς εκπαιδευτικών ενημερώνει ότι εκκρεμεί η τοποθέτηση ενός εκπαιδευτικού Ειδικής Αγωγής εντός των ημερών. Αν αυτό δεν γίνει, θα ζητηθεί η τοποθέτηση ενός εκπαιδευτικού Γενικής Κατεύθυνσης. Τέλος, για το μηχανολογικό εξοπλισμό (Η/Υ κα) δεσμεύεται ότι αν εντός των ημερών η πολιτεία δεν επιλύσει το θέμα, θα διατεθούν χρήματα από τις λειτουργικές ανάγκες των σχολείων για να αγοραστούν Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές. Είναι σίγουρος ότι με τη συμπαράσταση των φορεών, το Ειδικό Σχολείο Καλαμπάκας που φέτος φιλοξενεί 7 παιδιά, θα ξεπεράσει όλα αυτά τα εμπόδια.

από άρθρο του Βαγγέλη Γκιάτα στην εφημερίδα Η ΕΡΕΥΝΑ

Bowling...



Το Κέντρο Ειδικών Ατόμων "Η Χαρά" διοργανώνει μικτούς αγώνες Bowling για παιδιά και νέους με και χωρίς αναπηρίες. Σκοπός των αγώνων είναι η ένταξη και η βελτίωση των κοινωνικών τους δεξιοτήτων, η ψυχαγωγία τους, καθώς επίσης και η ευαισθητοποίηση των μαθητών χωρίς αναπηρίες.
Οι αγώνες θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2009, στον αθλητικό χώρο Blanos Sport, στα Σπάτα. Αν επιθυμείτε να συμμετάσχετε εθελοντικά στη διοργάνωση, παρακαλούμε δηλώσετε συμμετοχή στο 2106666702. Την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2009, θα διοργανωθεί ενημερωτική συνάντηση για τους εθελοντές.

Κρήτη: Ευαισθητοποίηση για τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες


"Η Ευαισθητοποίηση για τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες, δεν αρχίζει και δεν σταματά την 3η του Δεκέμβρη, αλλά θα πρέπει να διακρίνει όλες τις δράσεις και τις ενέργειες μας καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου".
Με τη δήλωση αυτή, η αντινομάρχης κ. Μαρία Πρατσίνη, κάλεσε τους φορείς και πολίτες να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις που διοργανώνουν φέτος φορείς και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, με αφορμή την 3η Δεκεμβρίου, ημέρα που έχει αφιερωθεί στα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες.
Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 9 Νοεμβρίου στην αίθουσα συνεδριάσεων του ΝΣ, παρουσία εκπροσώπων του τμήματος υγιεινής της ΝΑ Λασιθίου, καθώς και φορέων των συλλόγων ΑΜΕΑ, των Ειδικών Σχολείων, Ξενώνων του νομού, συζητήθηκαν οι δράσεις που αναμένεται να αναληφθούν με αφορμή την ημέρα αυτή, καθώς και οι ενέργειες του κάθε φορέα ξεχωριστά, προκειμένου να εξασφαλιστεί η μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή σε επίπεδο πολιτών αλλά και να μεταφερθεί το μήνυμα της διαφορετικότητας και της κοινής (όχι μοναχικής) πορείας στο δύσκολο δρόμο που ο καθένας από εμάς ακολουθεί.
Σύμφωνα με δηλώσεις της κ. Μ. Πρατσίνη, στην "Τόλμη", η 3η Δεκέμβρη αποτελεί πάνω από όλα μέρα προώθησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία, καθώς και μέρα άσκησης κοινωνικού ελέγχου και κοινωνικής διαμαρτυρίας.
"Είναι μια μέρα ευαισθητοποίησης και εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες που ζουν ανάμεσά μας. Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση κάθε χρόνο συνεργάζεται με τους φορείς του νομού μας, προκειμένου να καταρτιστεί το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, το οποίο θα διαρκέσει μία εβδομάδα, ενώ εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε όλες τις πόλεις του νομού".
Αναφερόμενη στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη νομαρχία, δήλωσε ότι "σκοπός όλων των συμμετεχόντων είναι να ξεκινήσει ο διάλογος, που απαιτείται προκειμένου να καταρτιστεί ένα πρόγραμμα που θα καλύπτει όλο το νομό και όλους όσους εμπλέκονται με τις συγκεκριμένες διοργανώσεις.
"Ήδη παρουσιάστηκαν εργασίες παιδιών των ειδικών σχολείων, από τις οποίες θα επιλεγεί μία ως κεντρικό θέμα για την έκδοση σχετικού εντύπου, αλλά και αφίσας που κάθε χρόνο εκδίδεται για το σκοπό αυτό. Η αργία της Κυριακής 6 Δεκεμβρίου στην πρωτεύουσα του νομού, προσδοκούμε ότι θα δώσει το κίνητρο, ώστε οι πολίτες του Αγίου Νικολάου να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις που προγραμματίζονται".
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ειδικό Σχολείο Αγίου Νικολάου αναμένεται να παρουσιάσει σε θεατρική παράσταση που ήδη ετοιμάζει, αποσπάσματα από το "Μικρό Πρίγκιπα" του Σαιντ Εξυπερύ, το Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων Αγίου Νικολάου την καθιερωμένη πλέον έκθεση χειροποίητων κατασκευών από τους περιθαλπόμενους, ενώ οι ξενώνες και τα Κέντρα Ημέρας του νομού, συμμετέχουν στις εκδηλώσεις με δημοσιεύσεις, μηνύματα, εκθέσεις και ό,τι άλλο κριθεί σκόπιμο, ώστε η ενημέρωση για τα ζητήματα που απασχολούν τα ΑΜΕΑ να είναι ευρεία.

Πηγή: εφημερίδα ΤΟΛΜΗ

Εκπαιδευτικά εργαστήρια για παιδιά


Κάθε Σάββατο (10:00-13:30) στο Ολυμπιακό Μουσείο (Αγίου Δημητρίου και 3ης Σεπτεμβρίου) πραγματοποιούνται εκπαιδευτικά εργαστήρια για παιδιά, ζωγραφικής, μικρογλυπτικής, κατασκευών, θεάτρου και μαγειρικής.

Εαν ενδιαφέρεστε να μάθετε περισσότερα, τηλεφωνήστε στο 2310968531-2

Διεθνές Σεμινάριο για την Τέχνη του Ντοκιμαντέρ



Η μη κερδοσκοπική κοινωνική οργάνωση νέων GLOBAL SOMA διοργανώνει τετραήμερο διεθνές σεμινάριο (Universal "I") με σκοπό να προσφέρει στους συμμετέχοντες μια εισαγωγική εμπειρία στην τέχνη του ντοκιμαντέρ.
Βασιζόμενοι στη μέθοδο "Learning by doing"- "Εκ βίου μάθηση", οι συμμετέχοντες θα εργαστούν πάνω σε μια προσωπική ιδέα, χρησιμοποιώντας οπτικοακουστικά μέσα και την πρακτική του direct (observational) cinema.
Εισηγητής του σεμιναρίου θα είναι ο γνωστός ντοκιμαντερίστας Alberto Coletta, δημιουργός του "Already Dead: Bruno Against the Mafia", ένα ντοκιμαντέρ που συγκίνησε φαν του είδους και μη. Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στις 19-22 Νοεμβρίου 2009, παράλληλα με το 50ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο σχετικό φυλλάδιο.
Για εγγραφές στο σεμινάριο επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του οργανισμού www.globalsoma.org ή καλέστε στο 6907532925