Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2009

Διαγωνισμός Παραμυθιού για μαθητές Δημοτικών Σχολείων



Από τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης ανακοινώθηκε ότι με σκοπό την ενθάρρυνση της παιδικής δημιουργίας, πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης για έκτη συνεχόμενη χρονιά ο Διαγωνισμός Παραμυθιού και Ιστοριών Φαντασίας που διοργανώνει το περιοδικό Kids Fun. Ο διαγωνισμός δίνει την ευκαιρία στους μαθητές των δημοτικών σχολείων του Δήμου μας (από Α΄ έως Στ΄ τάξη), να δοκιμάσουν το ταλέντο τους στο γράψιμο, γράφοντας το δικό τους παραμύθι.

Ο φετινός διαγωνισμός θα ξεκινήσει τον Δεκέμβριο και θα ολοκληρωθεί τον Μάιο του 2010, με την γιορτή βράβευσης των καλύτερων παραμυθιών και την απονομή των εννέα (9) πανελλήνιων βραβείων ΑΙΣΩΠΟΣ και ενός (1) πανελληνίου βραβείου εικονογράφησης.

Έκθεση φωτογραφίας μαθητών


Σήμερα, στις 21:00, στο φουαγιέ του θεάτρου του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου, θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας των μαθητών του 32ου ΓΕΛ Θεσσαλονίκης.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως την Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2009.

Ημέρες- ώρες λειτουργίας της έκθεσης:
Τρίτη- Παρασκευή 10:00-14:00 και 18:00-21:00
Σάββατο 18:00-21:00
Κυριακή 10:00-14:00

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό

"Όλος ο πλανήτης μια παρέα"


Την ερχόμενη
Πέμπτη 12 Νοεμβρίου, στις
10.00, στο Βαφοπούλειο, η Σωτηρία Γιαννακάκη και η Γαρυφαλλιά Σκορδή, θεατροπαιδαγωγοί, στα πλαίσια του προγράμματός τους «Όλος ο πλανήτης μια παρέα» θα επιχειρήσουν ένα ταξίδι εξερεύνησης άλλων πολιτισμών με στόχο τη συνένωση όλων τους σε ένα σπίτι, στη Γη μας. Οχήματα για το ταξίδι αυτό θα είναι η αφήγηση, το θεατρικό παιχνίδι, η δραματοποίηση και η μουσική. Οι διαδρομές που θα ακολουθηθούν θα είναι τα βραβευμένα αριστουργήματα της παιδικής λογοτεχνίας «Το μπλε σύννεφο» του Tomi Ungerer ή «Το παιχνίδι που μας ενώνει» του Μιχάλη Κουντούρη. Στο τέλος του ταξιδιού τα παιδιά θα ανακαλύψουν ότι η χαρά και το νόημα της ζωής βρίσκονται στην αδερφοσύνη των λαών.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά όλων των τάξεων του δημοτικού. Δυνατότητα συμμετοχής: 45 παιδιά.

Ομιλία για τη Δημιουργία του Σύμπαντος



Την Τετάρτη, 11 Νοεμβρίου 2009, στις 20:30, , στην αίθουσα πολιτιστικών εκδηλώσεων του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου (4ος όροφος), θα πραγματοποιηθεί ομιλία με θέμα:

"Η δημιουργία του σύμπαντος: ταξιδεύοντας στην αυγή του χρόνου"

Ομιλητής της εκδήλωσης θα είναι ο επίκουρος καθηγητής Τ.Ε.Ι. Σερρών, Κωνσταντίνος Κλεϊδης.

Η εκδήλωση διοργανώνεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων "Έρευνα, λόγος και Τέχνη", σε συνεργασία με το Α.Π.Θ. με αφορμή το παγκόσμιο έτος αστρονομίας 2009.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Επιτραπέζια παιχνίδια στην αρχαία Ελλάδα



Οι εργασίες αναστήλωσης της Ακρόπολης είναι σε εξέλιξη εδώ και πολλά χρόνια και έφεραν στο φως τουλάχιστον 50 λαξευμένα παιχνίδια πάνω στο αρχαίο μνημείο. Οι αρχαιολόγοι διαπίστωσαν ότι τα περισσότερα παιχνίδια είναι λαξευμένα στη δυτική και νότια πλευρά του ναού καθώς οι κλιματολογικές συνθήκες ήταν ευνοϊκότερες και μπορούσε κάποιος να αναπαυθεί και να χαλαρώσει παίζοντας ένα παιχνίδι. Έχουν καταγραφεί 20 παιχνίδια στη δυτική πλευρά, 25 στη νότια, 4 στην ανατολίκη και 1 στη βόρεια.
Από τα παιχνίδια που αναγνωρίστηκαν, τα 47 είναι δεξιοτεχνίας (τρόπας) και τα 3 πεσσείας (εννεάδας και διαγραμμισμού), δηλαδή στρατηγικής, που παίζονταν με πεσσούς (πιόνια).

Στην τρόπα, οι δύο παίκτες προσπαθούσαν να ρίξουν έναν αστράγαλο ή καρπό μέσα σε λαξευμένες στο μάρμαρο τρύπες. Στόχος τους ήταν να ρίξουν διαδοχικά σε όλες τις τρύπες τα σφαιρίδια. Σήμερα το παιχνίδι αυτό εξακολουθεί να παίζεται με τις ονομασίες: τρύπα, λάκκα, γουβίτσα ή λεφτοκάρυα.
Η εννεάδα (σήμερα εννιάδα) παίζεται με εννέα πεσσούς ή πιόνια διαφορετικού χρώματος από δύο παίκτες. Το σχέδιο χαρασσόταν στο έδαφος και ευθείες ένωναν τις γωνίες τριών ομόκεντρων τετραγώνων.
Ένα ακόμη παιχνίδι που βρέθηκε στη δυτική πλευρά του Παρθενώνα είναι γνωστό ως διαγραμμισμός και πιθανολογείται πως είναι το σημερινό παιχνίδι ντάμα. Κάθε παίκτης είχε στην κατοχή του 16 πιόνια, που τα παρέτασσε σε δύο σειρές, με μία σειρά πίσω κενή και δύο κενές σειρές μπροστά. Ο κάθε παίκτης μπορούσε να "φάει" τα αντίπαλα πιόνια και να οδηγήσει τα δικά του στην τελευταία γραμμή.
Στον Παρθενώνα, το συγκεκριμένο παιχνίδι παιζόταν πάνω σε πινάκιο 8x8 τετραγώνων (από κάθετες και οριζόντιες γραμμές) και κάθε παίκτης είχε δεκαέξι πεσούς. Επειδή ήταν δύσκολο κάποιος να χαράξει το μάρμαρο, οι αρχαιολόγοι θεωρούν πως αυτά τα παιχνίδια παίζονταν μόνο από ενηλίκους που είχαν την απαραίτητη σωματική δύναμη.
Τέτοιου είδους λαξεύματα έχουν βρεθεί στο Ερέχθειο, στα Προπύλαια, στο ναού του Ηφαιστου στο Θησείο και στο Πρόπυλο του Ιερού της Ελευσίνας και μας αποδεικνύουν πως οι άνθρωποι μπορούσαν να περπατούν ελέυθερα μέσα στο ιερό του ναού αλλά και να περνούν ευχάριστα και δημιουργικά το χρόνο τους εκεί.
Άλλα επιτραπέζια παιχνίδια που παίζονταν στην Αρχαία Ελλάδα και εξακολουθούν να υπάρχουν και σήμερα είναι το ζατρίκιο, το γνωστό σε όλους μας σκάκι, παιχνίδια με αθύρματα και κυβείες, δηλαδή τα σημερινά ζάρια.

τα παιδιά διαγωνίζονται στην εκστρατεία Ecomobility 2009


Με τη συστράτευση επιστημονικών ιδρυμάτων, οργανισμών και φορέων, ξεκίνησε ο κύκλος συμμετοχών στο ECOCITY για την εκστρατεία "ECOMOBILITY, Οικολογική Μετακίνηση" που θα διοργανωθεί για έβδομη συνεχή χρονιά, με στόχο την αλλαγή συμπεριφορών στη μετακίνηση στις πόλεις και τον προσανατολισμό στις Πράσινες Μεταφορές.
Στην εκστρατεία λαμβάνουν μέρος ομάδες μαθητών της Γ' τάξης Γυμνασίων από όλη τη χώρα, που θα ερευνήσουν τα περιβαλλοντικά προβλήματα, που προέρχονται από την αλόγιστη χρήση των αυτοκινήτων στην πόλη τους. Τις εργασίες και προτάσεις τους θα παρουσιάσουν στη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης που θα διοργανώσουν οι Δήμοι των αντίστοιχων πόλεων τον Φεβρουάριο και το Μάρτιο.
Το πρόγραμμα ECOMOBILITY υλοποιείται στη νέα σχολική χρονιά και έχει διαγωνιστικό χαρακτήρα σε πανελλαδική κλίμακα. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι μαθητές της Γ' Γυμνασίου και συγκεκριμένα, μια ομάδα από κάθε γυμνάσιο, που αποτελείται από 7 μαθητές. Ο καθηγητής που θα συντονίσει την ομάδα μπορεί να δηλώσει συμμετοχή εδώ.
Το Ecomobility ζητά από τους μαθητές να ερευνήσουν τα προβλήματα της περιοχής τους σε τοπικό επίπεδο (δήμος, γειτονιά, χωριό, νησί) που δημιουργούνται από όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Η εργασία τους θα παρουσιαστεί στο κοινό στη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης που πραγματοποιείται στο δήμο τους σε συνεργασία με το Ecocity. Οι μαθητές πρέπει μόνοι τους και χωρίς επέμβαση ενηλίκων, να παρουσιάσουν το έργο τους. Παράλληλα, η εργασία μπορεί να συνοδεύεται από θεατρικό δρώμενο, τραγούδι, στίχους, διάφορες κατασκευές, μακέτες, ζωγραφική, έντυπα ή ό,τι άλλο θα δημιουργήσει η φαντασία τους.
Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα και τον τρόπο εργασίων των ομάδων, μπορείτε να βρείτε στη σελίδα του διαγωνισμού.

Προσοχή!! Υποβολή αιτήσεων μέχρι τις 13 Νοεμβρίου 2009

Απογευματινή φύλαξη παιδιών από το Δήμο Θεσσαλονίκης

Έχει ξεκινήσει η λειτουργία του κέντρου απογευματινής φύλαξης παιδιών από το Δήμο Θεσσαλονίκης σε χώρο επί της οδού Πρασακάκη 6, όπου στεγαζόταν μέχρι πρότινος βρεφονηπιακός σταθμός. Το τμήμα θα λειτουργεί από τις 4 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ και θα φιλοξενεί παιδιά από 6 μηνών έως 5 ετών. Το κέντρο μέχρι και τα μέσα Ιανουαρίου θα λειτουργεί δωρεάν, ενώ στη συνέχεια οι γονείς θα καταβάλλουν 3 ευρώ την ώρα.